Friday, March 6, 2009

d'or by roxana davidescu





d'or by roxana davidescu

siragurile d’or au venit pe lume acum 4 ani.

voi spune pe scurt povestea lor

fac o plecaciune catre un muzeu foarte iubit in Bucuresti - Muzeul Taranului Roman – care si-a deschis cu generozitate portile si catre creatia urbana. fiindca printre martisoare, vase pictate si perne decorative pe care incercam sa le lansez la unul dintre targurile organizate la muzeu - mi-a venit ideea sa aduc podoabele pe care mi le facusem singura, dupa cautari esuate prin putinele magazine de resort de la acea vreme.

adusesem toate creatiile si in doua ore nu le mai aveam… asa incat acest succes colosal de piata - cheia oricarei lansari de produs - mi-a dat aripi si m-a facut sa ma gandesc serios sa inventez podoabe cum nu mai vazusem in niciun alt loc.

erau foarte diferite de ceea ce concep acum.

cele cateva sute de incercari le-am gandit pe toate pentru mine - suna egocentric, dar cu timpul am nuantat - accesorii, volum, greutate.

asa am inceput sa insir:

bucati de lume stralucitoare odata, fragmente de timp, pe care daca le privesti cu atentie, le poti data sau descifra, bile pictate, site, fluiere, solnite, sticle de parfum, dopuri de pluta puse nonsalant langa agate, corali, jaduri, perle, pietre de la 2 Mai, butoni desperecheati, nasturi frumosi de sidef, scrumiere, zurgalai, clopotei indieni, chei mari si mici – e o lista interminabila si surprinzatoare la prima vedere. Am enumerat mai sus doar piesele recognoscibile, pe celelalte va invit sa le descoperiti singuri....

din cand e bine sa razi si sa te miri de lucrurile pe care le porti tu insati. Asadar pentru unele dintre ele e nevoie de curaj, de umor si de o anumita atitudine. Daca esti trista te binedispun si daca esti vulnerabila te apara, ca toate podoabele adevarate.

sunt si un fel de Fata Morgana, fiidca te duc cu gandul. iar femeile adora mirajul asta.

cand auzi de sticla de Murano, esti cu mintea la Venetia, daca vezi coralii mari roz, te crezi in Sicilia, margelele rosii te fac sa te gandesti la Frida Kahlo, iar siragurile aurii nu sunt falsuri - sunt lemnisoare vopsite bila cu bila si lacuite pe deasupra. nu isi propun sa para altceva decat sunt de fapt, alaturarile sunt cele care le fac sa vibreze, iar intregul sa devina in cele din urma echilibrat in toata asimetria voita cu tot dinadinsul. acum cativa ani cand am descoperit Villa Giulia, la Roma, aproape ca mi-am vazut fragmente de siraguri in colectia de podoabe etrusce, rafinate, asimetrice, si m-am simtit bine, fiindca nu poti reinventa roata, dar poti face in continuare roti frumoase.

scoicile incastrate si coralii rosii cumparati la Balcik asta-vara au dat nastere unei serii albe si rosii somptuoase purtate odata de Regina Maria. cel putin asa mi-am imaginat eu. am reevaluat perlele cu tonuri rozalii sau fumurii si le-am aruncat printre scoici si lemn ivoriu. sunt zgarzile scumpe si grele fiindca te misti altfel sub "povara" lor, coplesita in cel mai placut sens al cuvantului.

acum un an am vizitat Muzeul Benaki in Atena - o vila clasica de forma unui cub aproape perfect - un fel de Arca lui Noe pe pamant elen - in care au pus toate comorile de salvat - de la arta cretana, minoica pana la Grecia moderna: bijuterii antice facute dintr-un aur-soare-pur, piese de port de o frumusete rara, ceramica pictata, pictura.

calatorii ca acestea devin cele mai subtile si mai rafinate surse de inspiratie - ca o sita prin care cerni de azi inainte - lumea.

siragurile d'or sunt podoabe in podoabe – exista zone transparente si fragile care alterneaza cu zone puternice. si eu cred ca e bine asa – fiindca bijuteriile sau accesoriile sunt accente in vestimentatie, deci seduc prin forta si farmec.

despre felul in care se impun publicului.

nu exista o reteta. Podoabele sunt obiecte care vin foarte aproape de trup – si aici sunt legi afective care le fac sa fie acceptate sau nu. Podoabele nu tin de varsta.

Sunt ultim retus in fata oglinzii, dupa ultima umbra de fard, dupa ultimul gram de parfum. ne dau puterea sa iesim in lume sau sa ne aratam pur si simplu. ele spun pe muteste tot ce nu putem rosti totdeauna prin viu grai: azi sunt fericita, azi sunt vulnerabila, azi vreau sa ma apere sau azi vreau sa plac cu orice pret.

despre gramatica insiratului

nu am povestit niciodata cum le fac – am inchipuit un cadru alcatuit din "lemnisoare" – bilele vopsite si lacuite bucata cu bucata – care dau volumul fara a ingreuna prea tare siragul in sine. apoi intra in scena – Piesele-dive – inventate, adaptate pentru a fi insirate, care isi pierd functionalitatea initiala, devenind pretioase prin material. si capatand o noua identitate si vecinatati surprinzatoare. le descoperim in imagini: sita de la esspresorul de cafea, scrumiere de poseta, lentilele de ochelari de soare proaspat abandonate…

ce ne inspira

structuri naturale, de arhitectura, peisaje, imagini in aparenta fara legatura cu accesoriul sau cu trimiteri directe la forma si culoare, scenografii de plan secund elaborate sau intamplatore.

despre atelier

o casa stil vagon – construita de strabunicul la inceputul secolului trecut – se preface dupa voia locatarelor. Are rabdare cu noi – si se prinde surazand in jocul-nostru-cu-margele-de-sticla…

Daca va place ce ati vazut, Roxana o sa va ajute, dar trebuie sa o sunati la numarul 0723.674.209

Evenimente la care am participat:


din decembrie 2004 – participari la Targurile Muzeului Taranului Roman;

iulie 2006 - Expozitie de grup, accesoriu si design vestimentar, intitulata “Amor do Rio" - City Mall;

5 decembrie 2006 – 15 ianuarie 2007 Expozitie EXTINS – Bijuterie si Accesoriu Contemporan – anaid art gallery;

1 februarie - 31 martie 2007 - Expozitie de moda Designeri Romani la Muzeul Modei din Anvers, Belgia;

4 iulie 2008 - Conferinta Bijuterie vs. Accesoriu – Material, forma, design, Muzeul National de Arta al Romaniei in cadrul expoziţiei de bijuterii „Tribut magnificenţei. Ilias Lalaounis”, alaturi de designer-ul de bijuterii Carla Szabo

16 – 20 februarie 2009 - Expozitie de bijuterii, Banca Procredit Bucuresti.

28 februarie – 20 martie – CE MAI IMPLETESC FETELE. la Galleria “ARTE” , expozitie de grup alaturi de ANA WAGNER, CARECUTARE, CARLA SZABO,YBO VASS, MONOTYP, PATRICIA TEODORESCU.


Magazinele din Bucuresti unde puteti gasi creatiile Roxanei

Magazinele DADA

Diades (in Curtea Sticlarilor),

Wagner

Gold Art Gallery - Hotel Hilton Bucuresti

text oana davidescu