Tuesday, March 31, 2009

Arhitectura de pamant

Pamantul este un material de constructie vechi de cand lumea. Mai mult de o treime din populatia Terrei locuieste in prezent in case din pamant. Lutul a fost adaptat diferitelor conditii climatice, de la zonele fierbinti ale Ecuatorului la regiunile reci si ploiase ale Scandinaviei. Cu toatea acestea, arhitectura de lut din nordul Europei este mai putin cunoscuta decat cea a Africii, Americii Latine si Asiei din cauza prejudecatii europene potrivit careia lutul este materialul celor saraci, folosit in vremuri de restriste.

 

Constructiile din pamant sunt asociate astazi nu numai cu notiunea de vernacular, dar si cu cea de arhitectura verde, arhitectura ecologica, arhitectura durabila. Traditia de a construi in lut se lupta cu prejudecati de natura economica, culturala si politica. Cati oameni au puterea de a(-si) invinge ideile preconcepute si neincrederea celor din jur atunci cand investesc intr-o casa de pamant?

 

Grupul Arhiterra va invita pe 7 aprilie sa descoperiti modernitatea lutului cu ocazia colocviului sustinut de prof. Gernot Minke de la Universitatea din Kassel (Germania). Prof. Minke este autorul cartii Construind cu pamant. Proiectare si tehnologii pentru o arhitectura durabila, a carei lansare va avea loc in aceeasi zi. Evenimentul este organizat in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania.

 

colocviu -- 7 aprilie, ora 15:30, Sala Frescelor, Univ. de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”

lansare carte -- 7 aprilie, ora 19 :00, Libraria Carturesti

 

Va asteptam cu mare drag,

Raluca Munteanu & Mirela Duculescu, adica Arhiterra

No comments: